17.3.06

Rødt ullkorsett fra 1860-årene

Ca. 1860- 1864. Snøreliv eller korsett;betegnelsen er avhengig av den originale eiers kunnskap om fasjonabelt språkbruk. Det er laget av rød,kløende ull og fôret med hvit bomull. Rød ull ble moderne til undertøy på slutten av 1850-tallet og brukt til underskjørt,krinoliner og korsetter. Skjønt dette plagget var fasjonabelt i fargen,har det vært helt umoderne i konstruksjon med bruken av skulderremmer,stor trekantet byste og hoftekiler. I tillegg har det en lukket front i stedet for en ordinær åpen busk.
Dette snørelivet hadde opprinnelig en lang, stiv busk laget av elfenben, tre, metall eller hvalben stukket inn i den forreste delen av korsettet. Motehistorikerne C. Willett og Phillis Cunnington, siterer en kilde fra tidlig på 1860-tallet som klager over at "det gammeldagse snørelivet blir enda vanligvis brukt" og "det er ofte av rød flanell og bonet". Korsettet er kortere på lengden enn tidligere snøreliv og har en timeglassform som forblir i mote resten av det 19. århundre.

Korsettet har mindre boning enn senere Viktorianske korsetter. Men hvalbenene som er brukt i dette korsettet er utrolig stive og tykke,noe som medfører et temmelig ubøyelig plagg. Korsettet er maskinsydd og kantet med rødt ullbånd. Snørehullene er laget av messing. Det faktum at det ikke har noen åpning foran,betyr at den originale bærer av det ville trenge hjelp til å ta på korsettet alene.
Mål: Byste 36",Midje 28",Hofter 36", Forreste busk lengde 13 1/2".

Fra L. Hidic`s samling

Ingen kommentarer: